Mag Piet Nog?

Mag Piet Nog?
Photo by Ziko van Dijk / Wikipedia

Apologies! This post is in Dutch. But feel free to Google Translate if you want to know my stance on this contentious subject!

Sinterklaas is echt leuk. Welke landen hebben een feestdag voor de kinderen? Echter is het niet perfect. Hopelijk weten we allemaal dat Sinterklaas erg problematisch is. En voor iedereen die het nog niet weet, laat me het nu zeggen: Zwarte Piet is racistisch. Dat is geen debat. Maar heeft Piet nog een toekomst?

Ik ben het eens met de pro-Piet partij dat Piet echt geliefd is door de kinderen. Maar dat was niet altijd zo. Aanvankelijk was Piet de knecht van Sinterklaas en later werd hij zijn duivelse partner (vergelijkbaar met de andere metgezellen van Sint Nikolaas, bijv. Krampus). In zo’n rol was hij nauwelijks populair onder de kinderen. We kunnen daardoor niet fatsoenlijk zeggen dat Zwarte Piet altijd kindvriendelijk was, alleen dat hij dit nu wel is. Piet heeft al eerder de kans gekregen om zijn imago te hervormen. Zou hij dit nog een keer moeten doen? En zo ja, hoe?

Zwarte Piet is vergelijkbaar met de Krampus. Afbeeld: Historie čertů Krampus/Wikipedia

Ik denk dat we in de deugdethiek de oplossing van Piet kunnen vinden. Deugdethiek gaat over, surprise surprise, deugd (lees: morele karakter) en ontwikkeling hiervan. De deugd is belangrijk om een democratische, actieve bevolking te vormen. Meer deugd = een morelere bevolking = een deugdzamere, gezonde en een goed vertegenwoordigd maatschappij. In de huidige situatie voelen zwarte Nederlanders zich als buitenstaanders in de maatschappij. De relatie tussen de Zwarte Pieten en Sinterklaas is symbolisch voor zwarte Nederlanders als de knechten van blanke Nederlanders. Het effect is dat Zwarte Piet zwarte mensen van hun waardigheid berooft. Het verlies van waardigheid betekent dat iemand niemand wordt; de rol van het morele karakter maakt niet meer uit en heeft als gevolg dat Nederlanders met een migrantieachtergrond zich niet voelen aangetrokken om als actieve, democratische leden in de maatschappij deel te nemen.

Dit betekent niet dat Piet weg moet. Nou, let op. Ik heb Piet zonder zwart geschreven. Waarom? Omdat kinderen van Piet houden. Niet Zwarte Piet per se, maar gewoon Piet. Allerlei Pieten. Ik vraag me af waarom er geen Blanke Piet bestaat? Bruine Piet? En mijn persoonlijke voorkeuren, homo-Piet, trans-Piet, en gender-neutrale Piet. Nederland is een land dat bestaat uit mensen van diverse achtergronden. Dus ik denk dat het Zwarte Piet-debat onze kans is om een inclusievere maatschappij te maken. Zwarte Piet is wel een bijzondere Nederlandse traditie. Dit kan zo blijven, maar in dat geval zouden Pieten de bevolking moeten representeren. Alleen dan kunnen mensen zich als gewardeerde van het land zich voelen. En hoe beter om dit te stimuleren dan een feestdag voor de kinderen?